Tuesday, 29 September 2015

NOVEL HELLO MR. PERFECT


"Kalau Alya cintakan abang, tak semestinya abang cintakan Alya..”
“Abang cintakan Alya!”
“ Huh, abang jangan nak main-main la!”
“Abang tak main-main.. abang serius ni!"

Novel keluaran bulan julai 2012 ,terbitan Kakinovel antara jualan novel terlaris. Novel setebal 674 muka surat cukup menghiburkan. Penulis muda Nur Shazwani Binti mohd Zakaria dikenali sebagai waniey Zakaria . Novel kedua setelah novel pertama beliau Benci bilang cinta tapi ini novel percubaan pertama saya membeli karya beliau. Jom ikuti review ringkas dari saya .

Mengisahkan Muhammad Izzul Islam lelaki yang terlalu mementingkan kesempurnaan dan Alya Adriana tersedak duit kerana bapanya berhutang dengan along keluarga menjadi mangsa. Pertemuan mereka dirancang dan diatur oleh Muhammad Arif Fikri bagi mencari calon Isteri bagi Abangnya Izzul. Ini kerana selagi Izzul tidak berkahwin Arif tak boleh kahwin dengan pasangannya. Keluarga Arif dan Izzul mementingkan konsep yang tua mesti kahwin dulu. Keluarga Ainul memberi tempuh enam bulan untuk Arif membuat keputusan jika tidak Ainul akan dikahwinkan oleh anak kawannya. 

Alya adalah kawan baik Ainul. Dalam kekeruhan Alya , Ainul mencadangkan Alya menjadi calon isteri kepada Izzul  dan akan mendapat ganjaran 500 ribu sebagai ganjaran. Ainul juga kata Alya adalah calon terbaik kerana wajah Alya seiras dengan wajah bekas kekasih Izzul. sepanjang perkahwinan Izzul dan Alya terlalu banyak cabaran. Kehadiran Ain bekas kekasih Izzul, merayu mengharap kasih. Izzul menjadi keliru. cemburu , curiga , pembohongan , marah , benci , dendam , cinta , sayang dan macam-macam perasaan diantara mereka.


sinopsis dari kulit novel
Muhammad Arif Fikri dan Ainul Mardhiah saling mencintai dan merancang untuk berkahwin. Namun disebabkan kerana peraturan yang telah ditetapkan oleh keturunan keluarganya yang mementingkan aspek LANGKAH BENDUL walaupun mereka adalah lelaki memaksa Arif mencari jalan penyelesaian. Selagi anak sulung tidak berkahwin, maka dia tak boleh berkahwin. Lebih memberatkan lagi apabila pihak keluarga Ainul hanya memberi masa selama enam bulan untuknya membuat keputusan.Alongnya, Muhammad Izzul Islam terlampau mengejar kesempurnaan kepada pasangannya. Wajahnya kacak, tinggi dan menjadi tarikan ramai. Namun dia terlampau cerewet dan memerlukan pasangan yang juga sempurna sepertinya. Terlalu ramai gadis yang berdamping dengannya namun tiada seorang pun yang dapat bertahan dengan sikapnya walau sehari dua.
TIADA PILIHAN, Arif cuba mendapatkan calon isteri untuk Izzul. Imbuhan juga diberikan sebanyak RM500,000 sebagai cagaran sekiranya gadis itu berkahwin dengan alongnya. Alya Adriana yang ketika itu terdesak kerana hutang keluarga dengan ALONG memaksa Alya untuk menawarkan diri.Mampukah Alya memanipulasikan pemikiran Izzul yang terlampau mengejar kesempurnaan itu? Dapatkah dia bertahan dengan sikap Izzul sekiranya dialah calon yang terakhir?

Petikan-petikan menarik dalam novel
Alya menanti dengan sabar di bilik menunggu. Tangannya agak sejuk. Dia cuba untuk menenteramkan perasaannya. Walaupun begitu, dia tidak tahu apa yang harus dia lakukan sekiranya mereka bertemu secara empat mata. Dia gelisah. Ainul datang bersama dua orang lelaki yang segak dengan kot hitam ke bilik menunggu. Alya hanya memerhati kearah dinding kaca. Spontan dia bangun dari duduk. Pintu bilik dibuka.
“Inilah kawan Ainul..” kata Ainul lantas memperkenalkan dia kepada dua orang lelaki tersebut. Salah seorang hanya tersenyum memandangnya. Dan yang seorang lagi hanya memandangnya dengan tajam. Daripada raut wajah mereka, yang memandangnya dengan tajam itu lebih kacak daripada yang seorang lagi. Pastinya yang kacak dan hensem ini adalah lelaki yang dimaksudkan oleh Ainul sebelum ini. Tapi… dia macam pernah lihat lelaki ini uatu ketika dulu. Hmmmm…
“Salam perkenalan , Cik Alya..” tegur lelaki yang tersenyum itu.

Ini mesti Arif, bisik hatinya.
“Salam perkenalan..” jawab Alya seraya tersenyum.
“Alya.. ini lah bakal husband aku , Arif. Dan ini abang dia Izzul..” Ainul memperkenalkan mereka kepadanya. Alya hanya tersenyum sahaja. Namun apabila matanya tertancap pada lelaki yang memandangnya dengan tajam itu, jantungnya berdegup kencang. Ada perasaan aneh lahir dari lubuk hatinya.
Yes! Dia sudah ingat! Rasanya lelaki ini senior dia sewaktu di UTM dahulu. Oh, namanya Izul. Dahulu ada juga kawan-kawan dia sebut lelaki di hadapannya ini. Tapi , dia lupa! Tak pernah sekali pun dia ada niat da nada hati untuk mengetahui nama sebenar lelaki itu selama ini. Dan lelaki itu tak pernah tahu nama dia juga. Di kolej dulu, kawan- kawan dia panggil Izzul tu’Abang Maco’. Maco la sangat, kan?
Izzul, lelaki yang berlagak bagus dan digilai ramai di kolej mereka. Pernah juga mereka bergaduh setiap kali berjumpa. Siapa boleh tahan bila ayat berbisa keluar daripada mulut mamat maco depan dia ni! Tetapi sebisa-bisa ayat yang dilemparkan oleh lelaki itu, hatinya sudah terdetik rasa suka pada lelaki di hadapannya itu. Cuma perasaan itu disimpan sahaja. Tapi tu dulu la, sekarang perasaan tu dah takde lagi! Lagipun satu semester ajer mereka bertemu kerana lelaki itu sudah menamatkan pelajarannya di situ. Tak sangka bertemu disini. Tetapi , bukan Izzul dah ada awek ke? Cun pulak tu. Orang cakap awek dia tu ada iras dia. Apa-apa ajelah! Hmmm.. sudah tak ingatkah Izzul  pada dia lagi? Memamg ia tak kenal kau Alya oii..! Dulukan kau tu tomboy tahap high class. Pakai seluar beggie, baju jenama Nike … saiz XL lagi dan cap terbalik jenama ‘cap ayam’ kau tu memang tak pernah sekali pun lekang dari kepala kau walau kemana aja kau pergi! Dah tu, time kau bercakap.. mahu level orang dengar suara kau tu. Yang pekak pun boleh terus sihat! Kalau kau mengurat mamat depan kau ni time tu, confirm dia reject kau terus agaknya! Kutuk dirinya.
Tapi itu dulu laaa … sekarang Alya dah insaf. Alya dulu dah jadi perempuan melayu terakhir, dah! Tak main laaa seluar beggie, baju saiz XL. Cap tu pun dia tak tahu kat mana dia letak. Dah masuk tong sampah agaknya? Sekarang ni baju blaus, baju kurung. Dah takde ayat-ayat kasar. Alya sekarang dah jadi perempuan asli… seratus peratus asli! Ha ha ha! Seloroh dia lagi dalam hati.
“Jadi awak ni la alya? Yang Ainul sebut-sebutkan tadi?” Tanya Izzul dengan pandangan yang masih lagi tajam. Walaupun wajahnya agak serius namun masih trserlah kekacakannya disebalik kaca mata. Rambutnya yang lebat dan panjang disisir ke tepi dan kelihatan kemas. Izzul sekarang lebih handsome dan smart daripada Izzul yang dulu.
“Abang Izzul, Alya ni banyak keistimewaan dia tau. Dia rajin, anak yang baik, berdikarier, pandai masak, cantik pulak tu…” puji Ainu panjang lebar. Sengaja memancing perhatian Izzul kepada Alya. Ah! Sudah minah ni.. bertan-tan la pulak pujian dia, bisik hati Alya. Dia bukan seperti yang Ainul cakapkan itu. Dia tidaklah begitu sempurna. Tiada manusia yang dilahirkan sempurna.
“Wah! Ya ke ? Untung la along macam tukan?” pancing Arif pula. Matanya sengaja dijelingkan kepada Izzul yang masih lagi diam membisu.
Alya cuba mengalihkan pandangan daripada terus menadang Izzul. Hatinya menjadi resah dan serba tak kena. Pandangan lelaki itu membuatkan dia merasakan jantungnya bagai nak gugur. Ah! Rasanya ini kali pertama dirinya dipandang sebegitu. Lebih-lebih lagu dengan mamat yang hensem macam Izzul. Lagikun dia macam cacing kepanasan. Rasa seronok apabila menjadi seorang calon untuk Izzul tetapi nak ke lelaki itu pada dia? Kalau dahulu, pandangan Izzul padanya penuh dengan kebencian. Masakan tidak, depan awek dia boleh la tunjuk maco. Nak jaga standard yang kononnya tu perfect sangat! Pigirahhhh!
“Along, kenapa pandang-pandang aje? Tegur-tegur la… ajak Alya keluar makan ke apa ke ..” sekali lagi Arif cuba memancing pperhatian Izzul dan Alya. Alya hanya diam membisu. Sekadar tersenyum walaupun senyuman paksa dan takut-takut. Ainul dan Arif sudah merasakan yang impian mereka bakal menjadi kenyataan apabila melihat pandangan Izzul dan Alya. Jangan sekali dia memandang calon-calon sebelum ini sebegini.
“Alya, jom kita pergi ke Jusco Tebrau city nak tak? Boleh tengok wayang bersama. Aku dengan Arif, kau dengan Abang Izzul. Sesuai sangat la!” sampuk Ainul apabila bosan menunggu reaki mereka berdua. Dari tadi senyap tanpa bekata apa – apa. Sukakah ? atau tak sukakah? Adoi…
“Aku.. aku .. “ Alya tidak mampu berkata-kata. Sebelum sempat dia menghabiskan ayat, tangannya ditarik keluar dari bilik.
Arif hanya mengikori mereka.
Pandangan Alya masih ke arah Izzul yang masih tegak berdiri memandangnya.

“Sayang!” panggil Izzul.
Alya menoleh. Izzzul mendekati mereka berdua. Ain cuba memaniskan mukanya sebaik sahaja Izzul sudah berdiri tegak dihadapannya. Lelaki itu seraya memeluk pinggang Alya membuat muka Ain berubah.
“Korang dah saling mengenali ke?” Tanya Izzul. Alya mengangguk. Dicubanya untuk senyum namun ketara pahitnya senyuman itu.
“Tahniah , Izzul! Dan .. selamat pengantin baru,” ucap Ain.
IIzzul hanya tersenyum tetap ketara sinis. Alya diam. Waktu dengan aku tadi langsung tidak diucapnya selamat pengantin baru, sibuk duk soal aku perkara-perkara peribadi. Apa cerita?!
“Thanks ! Okeylah, I nak bawak wife I ni jumpa kawan-kawan I. Thanks because willing to attend my wedding ceremony,” ujar Izzul tegas lalu menarik tangan Alya bergerak menjauhi Ain.
“Lain kali Alya jangan layan sangat Si Ain tu. Please be aware with her!” tegus Izzul perlahan ditelinganya.
Alya hanya menggangguk lemah.
Muka Ain mencebik. Rasa geram dan marah apabila diperlakukan sebegitu. Dia mendengus kasar lalu segera meninggalkan dewan tersebut. Alya hanya melayan sahaja borak dengan kawan – kawan Izzul namun sedetik dia menoleh mencari kelibat Ain. Wanita itu sudah tiada. Dia leka memerhatikan kelibat Ain disana sini. Mana dia? Sudah pulang ke ? Alya terkejut sedikit apabila Izzul memeluk bhunya. Dia memandang lelaki itu lalu mata mereka bertentangan.
“Alya cari siapa?” Tanya Izzul lalu memberikan senyuman manis untuk Alya. Terserlah kekacakannya di sebalik baju pengantin dn tengkoloknya. Alya hanya menggelengkan kepalanya. Dia tak mahu Izzul tahu keresahan hatinya itu.
“Your wife betul-betul iras Ain. Cuma bezanya dia pakai tudung. You in masih teringatkan Ain ke?” soal salah seorang sewaktu mereka sibuk melayan borak. Izzul dan Alya diam. Hanya senyuman yang ditanyakan bagi menutup keresahan dihati.
“Yalah! By the way, I ada Nampak Ain tadi, if I am not mistaken la Nampak macam kelibat dia pakai kebaya pendek. Baru nak ajak berborak, dia dah hilang…” sambung rakan yang lain pula.
“Memang dia pun! Seriously, muka dia ada iras muka wife you ni! Kembar ke ?” tambah lagi kawan yang ketiga pula. Izzul masih lagi tersenyum. Sepatah perkataan pun tidak dikeluarkan daripada mulutnya. Alya pula dah membahang mukanya. Dari tadi kawan-kawan sekolej Izzul duk sibuk bercakap perihal Ain.
Tiba-tiba tangan Izzul menggenggam erat tangan Alya. Alya terpanar. Sekilas dia memandang lelaki yang baru dinikahinya itu. Namun Izzul masih berlagak tenang. Alya Nampak dia cuba untuk berterus terang.
“Ya!! Dia ada datang tadi. Iyang jemput dia,” jawab Izzul selamba. Kawan-kawan sekolejnya terkejut.
“Wow! I was shocked! You are too brave! Sudi ajak your ex datang you punya wedding,” puji salah seorang kawan Izzul. Izzul cuba tersenyum. Tak tahu sama ada senyumbangga atau senyum terpaksa. “ By the way… conrats, bro! hope both of you happy ever after!” doa kawan-kawan Izzul.
........................................................................... 
Alya bergerak mencari Izzul. Kain baju pengantin diangkat sedikit agar tidak meleret menyapu bumi. Matanya meliar mencari kelibat Izzul.
“Ish! Mana pulak dia ni?” Boleh pulak hilang dia time-time orang tengah ramai macam ni,” Bebel Alya. Dari jauh dia ternampak kelibat Izzul dibelakang rumah yang sedang melayan seseorang di telefon. Dia tersenyum lalu mendekati Izzul. Belum sempat dia memanggil , kedengaran Izzul bercakap dengan suara yang sangat tegas dan nyaring.
“Aku cakap aku tak ada apa-apa dengan kau, takde apa-apa la! Masih tak faham lagi ke?!” bentak Izzul. Alya menyorok dibalik dinding. Dia hairan. Dengan siapakah Izzul bercakap?
“Memang! Aku sengaja jemput kau datang ke majlis aku ni sebab nak kasi kau cemburu! Dulu kau boleh buat aku merana, sekarang ni giliran kau pulak! Padan la dengan muka kau!” tambah dia lagi. Marah benar Izzul dengan si pemanggil. Siapakah dia ? Ain ke?? Alya semakin tidak sabar-sabar ingin mengetahui siapakah gerangan si pemanggil yang mengganggu suaminya itu.
“Memang aku tak cintakan dia! Aku kahwin dengan dia pun sebab tak mahu kau terus mengganggu hidup aku, puas hati?!” Alya terkejut dengan kata-kata daripada mulut Izzul itu. Sungguh, Izzul mengahwininya kerana tak mahu Ai terus menerus menganggu hidupnya. Sebab rasa hati Baru sahaja dirinya ingin menyayangi lelaki tetapi…. Alya mengesat air matanya daripada terus gugur menbasahi pipi. Dia segera melangkah menginggalkan tempat itu. Lagi lama dia disitu, lagi sakit hatinya nanti.

Alya hanya memandang ke luar. Kereta Myvinya yang dipandu oleh Izzul bergerak agak perlahan. Masing-masing leka melayan perasaan. Izzul sendiri pun tidak tahu bagaimana harus dia memulakan bicara.
“ Mana abang jumpa kereta kesayangan abang tu?” Tanya Alya setelah agak lama mereka mendiamkan diri.
“hmmmm dekat City Lounge,”” jawab Izzul perlahan. Dia tidak boleh berkata lebih banyak kerana bibirnya pecah akibat ditumbuk oleh Rahim dan rakan-rakannya. Mujur dia tidak cedera teruk. Walaupun lawannya sepuluh orang tetapi dia mampu menangganinya. Namun kudratnya tidak bertahan lama. Dia semakin lemah malah lawannya pula semakin terenang. Dia makin lemah malah tepat pada masanya. Dia hampir pitam disitu Rahim dan kawan-kawannya telah ditangkap dan dimasukkan ke lokap untuk disoal siasat. Keretanya pula masih berada dibalai polis kerana akan dijadikan sebagai bahan bukti.
“Apa abang buat dekat City Lounge?” soal Alya. Jauh sampai ke airport dia pergi. Dengan siapa? Kawan??
“Alya, abang tengah sakit ni. Boleh ak jangan create pergaduhan?” Izzul menegur. Nanti lain pula jadinya. “Salah ke Alya bertanya? Alya kan isteri abang . Alya sepatutunya kena tahu abang ke mana!” tambah Alya lagi. Geram pula dia apabila Izzul terus-terusan membohonginya.
“Abang jumpa kawan..” bohong Izzul lagi. Dia tahu dia salah. Tapi dia tak mahu bertelagah dengan Alya hanya kerana Ain. Perkahwinan mereka baru ahaja ada bibit-bibit cinta dan kasih sayang. Dia yakin, dia tak nak kehilangan Alya. Ain sejarah lamanya. Dan dia sudah berjanji pada dirinya yang dia akan cuba luapkan Ain dan meneruskan kehidupan bahagia bersama Alya.
“Kawan ke Ain?” sengaja Alya menambahkan arang dalam bara api. Macam dia tak tahu siapa yang suamainya jumpa. Ni kena pukul ni entah betul entah tak sebab kereta? Ain tukan ramai peminat. Daripada mereka belajar lagi Si Ain semamangnya diminati ramai. Dan sewaktu dinner, mereka pernah dinobatkan sebagai King & Queen of the night, dan mungkin kerana itu, Ain sehingga kini menjadi buruan.
“Ain!! Ain! Ain!! Ouch!” Izzul bengang sampai sakit bibirnya apabila terlebih berteriak. Alya terkejut lalu memandang Izzul. Dia bukan gerun dengan kemarahan Izzul tetapi lebih kepada risau apabila Izzul mengaduh kesakitan.
“Abang tak apa-apa ke? Sakit?” Tanya Alya lalu cuba menyentuh bibir yang sudah membiru. Namun Izzul mengelak daripada terus disentuh Alya. “Abang tengah drive ni. Duduk diam-diam boleh tak?!”
Kali ni Izzul pul yang memarahinya. Alya mengetap bibir. Dijeling suaminya. Baik diam lebih bagus! Sampai sahaja dirumah, Alya menuam bibir Izzul dengan kain yang direndam dengan air panas. Seketika Izzul mengaduh dan menjerit kesakitan.
“Bibir bang ni dah pecah sangat ni, Mata abang pun dah lebam. Esok kita pergi jumpa doctor ya?” ujar Alya memberi cadangan. Matanya ralit memandang ke arah luka yang Nampak dalam. Timbul rasa simpati dalam dirinya.
“Tak pelah, sayang . Abang banyak benda nak buat dekat ofis. Lagipun, kes bang ni dah masuk berita dan kes mahkamah,” jawab Izzul menolak.Dicapai kain itu daripada tangan Alya lalu diurutkan sedikit ke matanya yang membengkak.
“Kan polis tu dah suruh abang dapatkan rawatan doktor? Abang nak kena marah dengan dia orang kena kalau tak buat?” tegur Alya. Degil tak sudah-sudah! Asyik fikir kerja… kerja … kerja! Cubalah fikir pasal kesihatan tu sikit!
Izzul tersenyum.
Entah kenapa jantung Alya berdegup jantung Alya berdegup kencang apabila melihat apabila melihat senyuman Izzul. Handsomenya…
Izzul sedar yang mata Alya tak berkedip memandangnya. Dilambai-lambai tangannya dihadapan isterinya.
“Sayang..? Panggil dia. Dilambai-lambai lagi namun wanita itu masih diam dan kaku. Mata Alya tak berkedip memandang wajahnya, Hai ada yang tak kena ke dengan muka di ni? “Sayang!" Alya tersedar daripada lamunan. “Hah? Sayang meletup!” latah Alya spontan. Dia terkejut. Besen yang dipegang hampir jatuh terlungkup ke lantai. Habis basah kain dan bajunya. Izzul ketawa . Namun kerana mulutnya terbuka luas akibat ketawa menyebabkan bibirnya terkoyak lagi luas. Darah mengalir sedikit daripada celahan bibir yang lebam.
“Aduh.. sakitlah sayang.” Adu Izzul manja. Entah kenapa dia begitu senang dengan Alya ini. Tak pernah dia buat aksi manja dengan seorang perempuan. Dengan Ain pun tak pernah. Dengan Alya boleh  pulak mengada-adanya datang. Adakah kerana Alya isterinya? Sebabitu dia berani bermanja-manja dengan wanita itu?
“Padanlah muka! Gelakkan orang lagi! Nah, ambil ni!” Ditonyoh kain yang dipegang ke mulut Izzul. Meraung la mamat tu menahan sakit. Aly ketawa. Gembira sungguh dia bila dapat mengenakan Izzul, Akhirnya kat minah tomboy yang kau benci ni juga kau nak bermanja-manja,kan?


Datin Seri Rosni memeluk erat Alya dan cuba menenangkan perasaan menantunya itu. Dia tahu Alya sedang bermain dengan perasan. Alya menangis sepuas-puasnya di bahu mak mertuanya.
“Sabar sayang.. ini dugaan Allah. Dia nak uji Alya. Sabarya nak…” Nasihat Datin Seri Rosni. Kasihan sungguh dia dengan Alya. Dia sangat marah pada Izzul dengan apa yang telah berlaku pada keluarga mereka. Baru sahaja mereka berkahwin, dah macam-macam berlaku. Alya menanTu yanG baik. Dia kecewa dengan perangai Izzul. Seingat dia, anak sulung kesayangannya itu sudah boleh melupakan kekasih lamanya sewaktu berkahwin dengan Alya tetapi sangkaannya salah. Dia sendiri tidak faham apayang Izzul mahukan.Alya dah ckup sendiri tidak faham apa yang Izzul mahukan. Alya dah cukup baikdan sempurna untuk Izzul kenapa masih lagi dikejar perempuan tak guna tu?
Mujur pihak Jabatan Agama Islam tidak terus menikahkan mereka tanpa usul periksa. Mujur Izzul dabukti yang menyatakan dia tidak bersalah. Cuma dia geram, kanapa anaknya itu bolah sampai ke sana?
“Mari duduk , sayang..” panggil Datin seri Rosni lembut.Alya masih lagi di pangkuannya. Sudah membengkak mata wanita itu. Tentunya dia sudah banyak menangis.
“Mama minta maaf atas kelakuan anak mama pada Alya. Mama minta maaf sayang..” kata Datin Seri Rosni. Dielus lembut pipi alya dan mengucupnya. Lahir perasaan kasih seorang mak kepada Alya. Alya hanya mengangguk. Tidak berkata apa-apa. Mamanya tidak bersalah. Yang bersalah adalah Izzul sendiri. Dah la tu, tak habis-habis melayan egonya. Geram!
Izzul membiarkan sahaja air shower memancut deras ke badannya. Dia semakin kusut. Satu persatu masalah timbul. Dia sendiri tak faham. Adakah Allah sengaja menguji cinta mereka? Dia tidak menyangka yang Ain cuba menjeratnya. Rasa menyesal hadir tiba. Ingatannya tiba-tiba ke arah Alya. Kecewakah dia? Sebaik sahaja mandi, Izzul segera bersujud diatas sejadah memohon keampunan kepada Allah dengan apa yang telah berlaku. Kini dia semakin tenang. Dia sayangkan Alya. Dia cintakan wanita itu sepenuh hatinya walaupun Alya cinta keduanya. Dia berjanji pada dirinya untuk tidak terus mengabaikan Alya lagi. Itu janji dia. Malam itu, sebaik sahaja semua orang telah tidur… Izzul menapak ke bilik tidur mereka. Dilihat Alya yang sedang nyenyak tidur mengelakanginya. Hatinya terusik. Dia rindukan Alya. Rindu sangat-sangat.
Maafkan abang, sayang. Abang takut dengan bayang-bayang sendiri.Abang takut untuk bersemuka dengan sayang. Maafkan abang.. bisik hatinya.
Izzul membaringkan dirinya diatas katil. Dikalihkan badannya ke arah Alya. Kedengaran dengkuran halus daripada isterinya itu. Tangan Izzul melingkari pinggang Alya.Dipeluk erat badan Alya seolah-olah dia tidak mahu lagi berpisah dengan isteri kesayangnya itu. Dia sayangkan Alya. Dikucup lembut rambut dan bahu Alya. Bau badan Alya menenangkan perasaannya. Sudah lama dia tidak memeluk gadis itu. Pelukannya semakin kemas. Tangan Alya digenggam erat. Bibirnya dirapatkan ke telinga Alya untuk berkata sesuatu.
“Maafkan abang, sayang. I love you so much,”bisik Izzul perlahan. ALya sedar bila Izzul berbisik ke telingannya. Namun dia tidak berkata apa-apa. Dibiarkan sahaja Izzul memelukknya. Langsung dia tidak membalas pelukan suaminya itu. Matanya kembali tertutup rapat.
Esok paginya, Izzul sedar daripada tidur. Dilihat sebelah katinya kosong. Dimanakah Alya?  Izzul bangun dari pembaringannya. Kemungkinan Alya di bawah. Waktu sudah menginjak ke pukul enam pagi. Ah, dia perlu menunaikan solat subuh. Izzul segera berganjak ke bilik air untuk membasuh muka dan mandi. Sebaik sahaja selesai menunaikan solat subuh, Izzul kehairanan. Dia rasa tak sedap hati. Benarkah Alya berada di bawah? Sudah lama dia menunggu di atas. Kenapa Alya tidak naik-naik lagi? Izzul bangun daripada terus berteleku. Dia melipat sejadah dan menyangkutnya di penyidai. Tiba-tiba dia terpandangkan satu nota di ats meja solek.Jantungnya berdegup kencang. Kakinya melangkah ke meja solek.Nota itu dicapai lantas dibacanya.

Assalammualaikum, Abang.
Entah kenapa rasa berat hati Alya untuk menytakan perkara ini namun Alya kena cekalkakn hati untuk meluahkan. Alya nak minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki atas segala perbuatan Alya pada abang sepangjang perkahwinan kita. Terus terang Alya bahagia sangat bila bersama abang. Alya rindu sangat dengan abang. Dengan telatah abang menguik Alya. Denga gurauan abang pada Alya. Biarlah itu semua menjadi kenangan untuk Alya. Sewaktu abang membaca surat ini, Alya dah pergi jauh. Jauh daripada hidup abang. Alya takkan ganggu hidup abang lagi. Abang boleh bahagia bersama Ain. Seandainya kasih abang masih paa dia, Alya rela untuk lepaskan abang pada Ain. Mak pernah pesan dpada Alya, sekiranya kita mencintai seseorang, berikanlah kebahagiaan itu padanya. Andai Ain adalah kebahagiaan abang, Alya sanggup berkorban. Halalkan makan minum Alya, bang. Doakan kebahagiaan Alya di sini. Tak usah cari Alya lagi. Berikan kesempatan pada Alya memulakan hidup baharu.

Salam Sayang daripada Isterimu.
Alya

Alya! Izzul berlari turun kebawah. Sewaktu itu, semua yang berada di ruang tamu terkejut dengan kelakuan Izzul.



Hero & Heroin dalam drama slot Akasia Hello Mr. Perfect



Sedutan Minggu pertama 
Episod 1
Arif bertelagah dengan Dato Sri Amirruddin tentang peraturan keluarga yang tidak membenarkan dia `langkah bendul’. Ainul nyatakan perasaan risau kepada Alya kerana ayahnya telah beri tempoh enam bulan pada Arif untuk meminangnya. Ainul kecewa apabila Arif memberitahu yang papanya tidak bersetuju untuk meminang Ainul. Alya terkejut apabila mengetahui yang along datang menganggu keluarganya kerana menuntut hutang yang dipinjam oleh ayah tirinya, Omar. Alya terkejut bila mengetahui hutang along telah meningkat RM 350,000.00 dan selama ini Mak Temah hanya membayar bunga sahaja. Dalam pada itu, Amani dan Azizi menyatakan rasa bersalah kerana hutang ayah mereka, Alya terpaksa menanggungnya. Arif makin tertekan apabila Ainul mendesak supaya Arif memujuk Izzul supaya berkahwin. Arif cuba mendapat bantuan Datin Sri Rosni untuk memujuk Izzul supaya berkahwin tetapi Datin Sri Rosni enggan kerana Izzul pernah mengancam untuk pindah rumah jika Datin Sri Rosni terus mendesak.

Episod 2
Nurul Ain terpandang Izzul dari jauh dan cuba menegur Izzul tetapi gagal. Nurul Ain melahirkan rasa kecewa pada Eliza pembantu butiknya kerana gagal jumpa Izzul. Izzul makin tertekan bila Arif terus mendesak Izzul supaya berkahwin. Pada masa yang sama, Mak Temah dan Amani makin tertekan kerana orang-orang along sentiasa mengawasi kawasan rumah mereka. Nurul Ain pula mengintip gerak laku Izzul. Bila Arif gagal memujuk Izzul, Ainul bertindak untuk bersemuka dengan Izzul bagi memujuk Izzul membantu menyelesaikan masalahnya. Kerana kesiankan Ainul, akhrinya Izzul bersetuju untuk menerima cadangan Ainul dan Arif untuk mencarikan pasangan untuknya. Namun Izzul tidak jamin untuk bersetuju dengan gadis yang dipilih mereka. Persetujuan Izzul melegakan Arif dan Ainul. Pada masa yang sama, Azizi bekerja sambilan selepas waktu sekolah tanpa pengetahuan Alya dan Mak Temah. Arif menunjukkan portfolio beberapa orang gadis kepada Izzul dan membawa tiga orang gadis.


Episod 3
Arif berjanji akan memberi 500,000 sebagai ganjaran untuk sesiapa yang berjaya menambat hati dan berkahwin dengan Izzul. Ainul terdengar perbualan Alya dengan Mak Temah di talifon yang orang- orang along selalu mengugut Mak Temah. Ainul mencadangkan Alya mengambil peluang untuk memikat hati Izzul dan duit yang ditawarkan itu boleh membayar hutang along. Alya balik ke kampung untuk menjengok Mak Temah , tiba - tiba  Alya melihat Azizi berlumuran darah akibat ditikam oleh orang-orang along. Bila melihat keadaan keluarganya , membuat Alya berfikir untuk bersetuju dengan tawaran Ainul memikat Izzul. Nurul Ain memberanikan datang berjumpa Izzul dan merayu agar Izzul menerimanya. Arif berjumpa Alya sebelum Arif mengenalkan Alya pada abangnya Izzul. Alya terkejut bila Arif memperkenalkan Izzul adalah abangnya. Ini mengingatkan Alya pada zaman kolejnya . Alya pernah berjumpa Izzul di kolej dan Izzul juga menjadi sebutan dikalangan pelajar perempuan ketika itu. Alya menerima panggilan dari Izzul mengajak Alya keluar makan. Izzul mengajak Alya makan di restoran jepun. Izzul selesa bila bersama Alya dan cuba menyesuaikan diri. Arif gembira mendengar penerimaan abangnya pada Alya.

Episod 4
Hubungan Alya dan Izzul seperti main tarik tali. Izzul yang masih sukar untuk melupakan Nurul Ain tambahan pula melihat Nurul Ain bersama lelaki lain . Ini membuatkan Izzul semakin bengang. Arif dan Ainul merancang untuk merapatkan hubungan Izzul dan Alya. Akhirnya Izzul dan Alya keluar makan malam dengan rancangan Aril. Izzul mengakui yang dia suka pada Alya.  

Episod 5
Azizi memberitahu pada mak Temah untuk berhenti dan tumpukan pada kerja bagi meringankan beban membayar hutang along tetapi dibantah oleh mak temah. Izzul mengajak Alya keluar dan temankan Izzul pergi melukis . Arif risau melihat perhubungan Alya dan Izzul tidak begitu berkembang. Arif takut Izzul akan kembali pada Nurul Ain kerana Nurul Ain pandai menggoda.  Arif memberi cadangan pada Ainul agar mereka pergi bercuti. Tetapi mereka tunggu hingga Amy ( adik bungsu ) balik. Alya bercerita dengan Ainul yang Izzul terlalu cerewet. Ada saja yang tak kena terutama bab makan. Tak hairan lah Izzul hanya membawa Alya di tempat yang exklusif untuk makan. Ainul ketawa bila mendengar keluahan Alya. 

Episod 6


Episod 7

Episod 8


Episod 9


Episod 10

Episod 11

Episod 12





Episod 23
zzul resah kerana rasa bersalah memanggil Alya dengan nama Ain. Nurul Ain cuba menghubungi Izzul kerana ingin mengikut Izzul outstation tetapi Izzul enggan melayan karenah Nurul Ain. Nurul Ain bengang – Lina nasihatkan Nurul Ain tetapi Nurul Ain mengatakan Lina cemburu. Lina bengang. Alya muram kerana bengang dengan sikap Izzul. Melihat Alya muram, Hana menyangkan yang Alya mengandung. Alya menafikan dan akhirnya Alya mengakui yang dia berselisih faham dengan Izzul. Hana nasihatkan Alya hilangkan sifat panas barannya dan maafkan Izzul. Alya enggan beralah kerana itu adalah kesalahan Izzul dan bukan salahnya. Izzul hantar sms minta maaf – Alya tersenyum senang. Alya masak kari untuk Izzul – Izzul yang baru balik makan masakan Alya dengan penuh berselera dan tanpa sedar Izzul tidak meninggalkan lauk untuk Alya. Alya merungut tetapi lega kerana Izzul boleh menerima masakannya. Bagaimanapun Alya geram kerana Izzul tidak memuji masakannya tetapi mengingatkan Alya supaya mengemas dapur.


Episod 24
Alya cemas dan bertanyakan pelbagai soalan kepada Izzul. Izzul diam ada riak bersalah pada wajahnya. DS Rosni cuba menenangkan perasaan Alya. Alya turut terkejut yang kereta Izzul yang dicuri sudah dijumpai semula. Alya mempersoalkan kenapa Izzul berada dikawasan pusat hiburan – dalam keadaan teragak-agak Izzul mmbohongi Alya dengan mengatakan dia berjumpa kawan. Alya menembak dengan mengatakan izzul berjumpa Nurul Ain. Bagi menutup rasa bersalah, Izzul marah Alya menyebut nama Ain. Alya bengang dan sengaja menyapu ubat dengan kasar hingga Izzul menjerit kesakitan. DS Amirruddin dan Arif berbincang dan risau yang Izzul menjalin semula hubungan dengan Nurul Ain. DS Amirruddin tidak mahu Arif hebokan perkara ini kepada keluarga yang lain. Omar merungut kereta yang dicuri diambil oleh polis begitu saja. Rahim bengang dengan rungutan Rahim. Rahim pasti yang Nurul Ain telah berbaik-baik dengan Izzul dan akan gunakan hal ni untuk ugut Nurul Ain.


Episod 25
Ainul terkejut apabila Alya bertahu yang Izzul masih menjalin hubungan dengan Nurul Ain. Alya minta Ainul rahsiakan perkara ini daripada Arif. Ainul simpati dengan Alya – Alya pasrah. Alya bercadang untuk berterus terang tentang duit yang diberikan oleh Arif. Ainul pujuk Alya jangan pecahkan rahsia tersebut kerana bimbang Izzul akan salah sangka dan menyulitkan lagi hubungan Alya dan Izzul. Ainul rasa bersalah dan kerap termenung – Arif hairan. Arif desak Ainul ceritakan hal sebenar. Ainul beritahu yang Alya tahu Izzul menjalin hubungan dengan Nurul Ain. Arif terkejut kerana Alya sudah tahu hal tersebut. Arif tanya tentang Nurul Ain pada Izzul kerana Nurul Ain turut ada semasa dia mengambil Izzul di balai polis. Izzul jelaskan dia berkawan dengan Nurul Ain kerana dia tak nak bermusuh dengan Nurul Ain. Izzul mengakui sedang berusah menjarakkan diri dengan Nurul Ain dan ingin menumpukan perhatian pada rumahtangganya.


Episod 26
Alya terketar untuk menjawab. Izzul merenung Alya menahan marah. Alya cuba terangkan hal sebenar tetapi Izzul enggan dengar dan menuduh Alya mempermainkan perkahwinan mereka. Alya mohon maaf tetapi Izzul makin marah. Izzul berjanji pada Alya yang dia tak akan ceraikan Alya dan akan buat hidup Alya gantung tak bertali. Mulai hari ini Izzul mahu mereka hidup dengan hal masing-masing. Izzul bertekad itu dendam dia pada Alya. Alya terkedu sambil menahan pilu. Izzul keluar dari rumah dalam keadaan geram. Izzul berhenti kereta di tepi jalan dan menjerit bagi melepaskan perasaan geram. Alya menangis hiba sambil merenung kek ulangtahun yang bersepah di lantai. Alya betul-betul sedih dan tidak berdaya. Nurul Ain gembira di kelab bagi meraikan keruntuhan rumah tangga Izzul dan Alya. Alya menghidangkan makanan untuk Izzul dan mengharapkan Izzul menjamah masakannya. Alya menyapa Izzu tetapi Izzu buat tak tahu. Alya memandang Izzul naik ke tingakat atas dengan riak sayu.


Episod 27
Alya terjaga tengah tidur apabila telefon bimbitnya berbunyi. Alya terkejut apabila terdengar panggilan daripada DS Rosni yang minta Alya buka pintu. Dalam keadaan mamai Alya keluar dari bilik. Alya kebingungan melihat semua orang ada di rumahnya. Izzul kelihatan kusut dan wajahnya agak stress. Izzul tidak menegur Alya sebaliknya terus masuk ke biliknya. Alya memandang dengan riak hairan. DS Rosni menghampiri Alya dan memeluk Alya yang kehairanan. Alya terkejut apabila DS Rosni menjelaskan yang Izzul ditangkap khlawat bersama Nurul Ain. Alya terjelepok ke lantai. Alya menangis hiba. DS Rosni memeluk Alya--masing-masing memandang Alya dengan riak simpati. Izzul selesai solat. Ada riak kesal pada wajahnya. Dia melihat ke arah Alya yang sedang tidur di atas katil. Izzul berbaring di sebelah Alya-Izzul mengucup lembut rambut dan bahu Alya. Tangan Alya digenggam erat, ada riak kesal pada wajahnya. Dia terus merenung wajah Alya yang sedang tidur.


Episod 28


8 comments:

  1. nak pinjam buku ni boleh......

    ReplyDelete
  2. dah baca novel nie !! best gile !!

    ReplyDelete
  3. bakal jadi drama. tak sabar nak tengok .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap drama ini tidak akan mengecewakan peminatnya ... reima kasih singgah ke blogs review ini..

      Delete
  4. nanti last skali mcmne ek....nk tau sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alya akan bersama Izzue juga .... nak best lagi tengok ada 2 episod lagi ... makin tak sabar . Kekadang Novel dan drama tak sama endingnya.

      Delete
  5. Replies
    1. Terima kasih sudi singgah di blogs ini

      Delete