Sunday, 23 June 2013

NOVEL RINDU KAMU MR. DARCY

Mungkin untuk mengenal cinta perlukan rindu....


Selepas novel Suamiku Encik Perfect 10 lahirlah sebuah novel simple hadiah untuk peminatnya sempena Pesta buku Antarabangsa baru -  baru ini. Novel yang setebal 401 muka surat ni cukup santai. Ini novel ke empat dalam pelukan saya.

Jom kita review novel ini. Ia mengisahkan Hayfa Idhar anak ke dua dari lima adik beradik.  Berkerja sebagai ID sebuah syarikat yang terkemuka di Ipoh. Pertemuan Hayfa dan Faris Darwisy di majlis merisik Ayong dengan penuh rasa kebencian. Faris yang merupakan kawan baik pada tunang Ayong, Erwan. Kenangan lalu membuatkan dia terlalu prejudis terhadap lelaki. Cadangan Mak long untuk menjodohkan Hayfa dengan Faris menambahkan rasa kebenciannya. Hayfa berharap dia tidak akan berjumpa lagi lelaki yang bernama Faris tetapi sesuatu yang tidak disangka Faris menjadi rakan sekerjanya. Faris yang ditugaskan mecipta program baru di syarikat tempat kerja Hayfa. Ini memaksa Hayfa sering berurusan dengan Faris. Disitulah Faris mengambil kesempatan untuk mengenali wanita bernama Hayfa lebih dekat. Kehadiran Abang Azhar menuntut janji kerana wasiat , membuatkan Hayfa tak senang duduk. Dengan bantuan Faris Hayfa terselamat dari dijodohkan dengan Abang Azhar sepupunya. Impian keluarga Hayfa untuk membuka sebuah restoran dapat direlisasikan dengan pertolongan Faris. Tetapi pertolongan Faris bersyarat tanpa berfikir panjang Hayfa bersetuju dengan syarat itu. Satu dugaan demi satu dugaan yang dilalui oleh Hayfa. Haziz satu nama yang paling digeruni oleh Faris datang secara tiba - tiba  , Faris yang benci dengan Haziz kerana Haziz diselubungi dengan perasaan cemburu dan tamak. Haziz juga hampir memusnahkan hidup adik Faris sendiri.Tanpa pengetahuan Hayfa , Haziz cuba memikat Ayang ini membuatkan Ayang hilang keparcayaan pada kekasih hatinya yang masih belajar di Australia. Hayfa meyakinkan Ayang supaya setia bersama Umar kerana Hayfa tahu siapa Haziz sebenarnya. Ini membuatkan Hayfa dan Ayang pergi ke Austalia berjumpa dengan Umar disana. Di Australia Hayfa tidak menyangka akan bertemu  dengan adik Faris dan dia juga merupakan rakan kolej Umar . Hayfa mengambil kesempatan untuk mengorek rahsia Faris dari Farah . Ini kerana Faris terlalu banyak berahsia tentang dirinya. Setelah mengetahui keadaan sebenar perasaan rindu hadir bila Faris tidak menghubunginya.  Tiada apa yang perlu Hayfa menolak cinta Faris Darwisy ( Mr. Darcy ) bila proposal mak long turut diterima oleh faris. Mungkin untuk mengenali cinta perlu ada rindu.....

Sinopsis dari kulit novel

Kisah antara Faris dan Hayfa. Faris seorang lelaki yang sangat mementingkan maruahnya dan Hayfa pula seorang perempuan yang sangat prejudis.

Perkenalan bermula dengan penuh rasa kebencian. Mereka saling berharap tidak akan bertemu dengan salah seorang daripada mereka dalam dunia ini.“Awak memang kaki skodeng, ya? Awak ikut saya sampai ke sini, ya? Awak ni sakit jiwa ke apa?”


“Eh, Encik Faris yang semuanya sempit, awak ingat saya ingin sangat ke tengok muka awak ada dekat sini. Huhhh!!!”

Tapi...

Orang kata, jangan benci sangat nanti lama-lama jadi sayang. Sayang ke kalau hanya seorang saja yang meluahkan perasaan, yang lagi seorang masih tidak bersedia?

“Tolonglah Hayfa, terimalah saya dalam hidup awak. Bukan senang nak mengajar hati saya untuk tidak jatuh cinta kepada awak. Bukan senang nak mengajar hati saya untuk berpisah dengan awak. Ini pun... Rindu sangat-sangat.”- FARIS DARWISY

Muncul pula Haziz Mukhlis, menambahkan lagi prejudis Hayfa kepada Faris. Adakah Hayfa mempercayai cerita Haziz sehingga takut menerima cinta Faris? Perlukah Faris mengetepikan maruahnya demi cintanya kepada Hayfa?

“Siapa awak sebenarnya?” - HAYFA IDHAR


“Seorang yang mencintai awak tanpa mengharapkan balasan.” - FARIS DARWISY

Mungkin untuk mengenal cinta perlukan rindu...

Petikan - petikan menarik dari novel 
Pertemuan yang memalukan
"Haa, ini yang nombor dua, Hayfa." Aku tergamam. Mata membulat. Man tak terkejut, tiba-tiba mak long memanggil nama ku didepan orang ramai. Sepupu -sepupu aku sudah ketawa. Sudahlah mata aku bulat, bil terkejut , dah terbeliak.
Errr..
Apa aku nak cakap?
"Errr.. Assalamualaikum. Saya Hayfa Idhar, anak kedua daripada lima adik beradik. Nak sebut kerja apa ke ?"
"Oi, angah, Ni bukan sesi suia kenal da..." Adik menyampuk, aku terdiam. Semua orang ketawa. Malu .. malu siut? Tapi, dalam banyak-banyak yang ketawa tu , ada seorang yang tegak macam kayu. Hemmm.. siapa mamat disebelah bakal tunang ayong tu ek? Semacam saja! Muka macam kacak tapi.... Sudahlah Hayfa, masuklah ke bilik tu balik!
"Haih, malu betul!"
"Apa yang malunya?"
"Angah ingat nak kuar tengok mamat tu saja tapi bila angah kuar , mak long memperkenalkan angah pula depan dia orang semua. Lepas tu diam. Angah ingat , angah kena kenalkan diri. Rupa-rupanya tak payah!! Hampehhhh!!!1 Siap nak beritahu kerja apa..." Ayong sudah ketawa.
"Itulah.... cari pasal! Ibu suruh duduk dalam ni, kamu gatal nak berjalan."
"Aduh... Malu, malu!" Aku tak dengar pula mak long sedang memperkenalkan ahli keluarga aku kepada mereka semua. Adoiyaii....
"So, macam mana ? Sama dalam gambar?"
"Sama . Tapi yang sebelah tu macam handsome lagi.."
"Adiknya kut ?"
"Nampak sebaya ..."
"Dah berkenan ke ?"
"Muka sombong !"
"Belum kenal jangan cakap begitu, angah." Belum sempat ak menjawab, ibu pula masuk. 
"Jom keluar , mereka nak tengok ayong." 
Ayong bingkas bangun mengekori belakang ibu. Aku berjalan dari belakang ayong, malu sangat dah ni. Rasa macam nak duduk di dalam kain ayong saja.

Mak long yang terkenal dengan Proposal mencari jodoh, Hayfa juga tidak terkecuali.
"Haaa, kamu angah. Mak long pun ada proposal untuk kamu." Aku menepuk dahi.
"Apa pula angah ? Ayah!"
"Nasib kamulah, angah. Ayah tak nak masuk cmpurlah." Ayah sudah ketawa. Dia bingkas bangun dab tolong andak mengangkat karpet masul ke dalam stor.
"Yalah, kamu kan selang dua tahun saja denga ayong. Lepas ayong, kamulah. Takkan nak meloncat ke ayang, ke andak dengan adik kamu pula."
" Ibu..." Aku sudah mula merayu ibu.
"Ibu setuju dengan mak lon kamu."
"Ayang okey saja kalau dapat kahwin dulu." Ayang mencelah.
"Haaa.. Tengok, ayang dah offer diri."
"Tapi lebih baik. dilikan angah la. Supaya bolehlah kurangkan amarah dan garang angah tu!" Ayang ketawa mengekek kemudian terus berlari ke dpur. Tak sempat aku nak maki dia selori... Hampeh !
"Siapa pula calon kali ni, kak long?" tanya ibu. Ibu sudah tidak sabar.
"Itu... kawan baiknya Si Erwan." Jawapan mak long membuatkan aku ternganga.
""What?!" Mamat tu? Otak sempit tu ? Gila tak terkejut!
"Haaa... Dia tu, nampak macam sombong dan berlagak sikit. Tapi dia tu baik. Mak long tengok kamu dengan dia, seiraslah , angah. Boleh jadi ada.... Apa macam orang muda-muda cakap sekarang ni ... ada kimia?" Ibu dan ayong ketawa....
"Kamu kan suka karakter lelaki macam Mister Darcy dalam Pride dan Prejudice tu. Faris tu ada macam tu la sikit-sikit." Ayong menyampuk. Bukan sikit... Tapi banyak! Tapi ... jauh sekali dia dengan Mr. Darcy tu ! Mr. Darcy tu cakap sweet saja, ini mulut macam loji tahi!
"His, tak sama langsunglah ayong!" Aku cepat menggelengkan kepala. Tak mengaku!
"Nama pun nak dkat dah. Faris Darwicy... Faris Darcy! Heh... okeylah tu, ayong setuju mak long!"  Maa aku terbeliak. Tolonglah jangan nak buat kerja gila, ya. Mamat tu langsung tk boleh lawan Mr. Darcy atau Anuar Zain pun! Tak terlawan...
"Cup, cup! Apa hal pula daripada hal ayong, tukar jadi hal angah pula ni? Jangan nak tukar topik ya."
"First time adik tengok, angah macam gelabah..."
"Haahlah, merah muka angah!" Ayang dah mula..
Siot!
"Jadilah tu, nanti mak long hantar proposal." Glup... Dia nak mati, dia cubalah terima. Tengoklah, langit tu tinggi ke rendah!

Tiba-tiba 
"Adoiii.." sakit betul kepala aku. Kepala dia ni kepala batu ke apa? 
"Apa awak buat dekat sini?" Dia juga mengusap dahinya.
"Eh. eh .. Tanya kita pula. Awak tu duat apa dekat sini?" Aku tanya balik. Eh, eh... AKu dah tahu jawapan kenapa dia buat dekat sini, aku pergi tanya dia pula! Heh.... Tapi , apa dia buat tangga ni? Naiklah lif. Lif bukan rosak pun. Tangga kecemasan ni, tempat aku!
"Awak memaang kaki skpdeng, ya? Awak ikut saya sampai ke sini, ya? Awak ni sakit jiwa ke apa?" Aik! Aku pula dia kata skodeng dia sampai ke sini. Dia tu yang sakit,cakap aku pula!
"Eh, eh.. Ikut sedap mulut saja berckap. Saya ni kerja sini. Jadi , secara teknikalnya , satu bangunan ni kira bangunan tempat saya berkerja. Yang awak sibuk ikut saya dekat sini kenapa?" 
"Pembetulan ya , Cik Hayfa yang semuanya besar... Saya ni ada kerja dekat sini, sya tak ingin ikut aak pun ke sini. Sya pun tak tahu aak kerja dekat sini! Faham?"
"Eh, Encik Fari yang semuanya sempit, awak ingat saya ingin sagat ke tengok muka awak ada dekat sini. Huhhh!!! kenaoa banyak-bangak tempat yang ada, tempat yang sempit macam ni, saya boleh bertembung dengan awak?"
"Sebab melayan awak , saya dah terlambat!"
"Saya punlah!" 
Aku dan dia menuju ke pintu masuk kemudian tersekat. Talah, dua orang sekali gus nak masuk. Aku memandang Faris dan Faris memandang aku. Dia kemudian beralah. dia menolak daun pintu itu kemudian memberi aku laluan.

Kerana Wasiat , Hayfa dikejutkan untuk dikahwinkan tapi dia mencari jalan untuk menolak.. tapi bagaimana?? 
"Saya boleh tolong awak."
"Tolong macam mana?"
"Melepaskan awak daripada kena kahwin paksa dengan sepupu awak tu."
"Supaya boleh berkahwin dengan awak? Jaih.. Saya nak lepas dari naga, kena masuk mulut buaya paula . Tak naklah!" Aku bingkas bangun. Dia menarik tangan aku, suruh duduk.  seperti tindakan refleks, aku memijak kakinya.
"Adoiii... kenap buatmcam tu?" Faris mengusap kakinya.
"Kenappa pegang tangan orang pula?"
"Saya suruh awak duduklah."
"Tak boleh cakap ke ?"
"Okey, sorry.. sorry! Sila duduk CIk Hayfa." Aku mencemik. Mamat ni, ada juga dimandikan dengan air kopi ni.
"Duduk dulu. Sya cakap bagi habis . Lepas tu terserah kepada awak untuk acept atau tidak." Aku duduk semula. Nak dengar , bukan luak pun.
"Saya tolong awak menyamar jadi boy-friend awak. So, lelaki itu tak akan terus nit untuk melamar awak, Kahwin dengan dia kerana wasiat tu." Aku tergamam . Bila pula aku cerita kepada dia tentang wasiat tu? Mamat ni... Agaknya dia dengar apa yang aku cerita kepada Saira kut! Mamamt ni memang kaki skodeng!
"Wasiat?"
"Wasiat, Yang macam awak cakap tadi."
"Saya tak cakap pun dengan awak saya kena kahwin dengan sepupu saya sebab wasiat. Saya cakap dengan Saira. Ohhh!!! Awak skodeng saya, ya?"
"Saya tak ada niat nak skodeng la. Saya nak minum, belum sempat saya nak masuk pentri, saya terdengar awak cerit dengan Saira, saya tak naklah potong.."
"Berapa lawa awak duduk dekat situ dan setakat mana awk dengar?" 
"Hemmm.."
"Jangan nak tipu saya, cakap yang betul-betul!"
"Sabarlah. Saya nak ingatlah ni. Awak ni garang sangat, sampai saya pun terlupa apa yang saya ingat!" Aku nak katawa. Takut juga mamat ni dengan aku!
"Daripada wasiat sampai ... awak senyum menyenget." Malu aku ! Malu!!!!
"Saya tolong awak ikhlas, Hayfa. Saya tak ada intention lain."

Selepas penolakan lamaran dari Abang sepupunya . Hayfa membawa berita gembira untuk ayah, Impian ayah untuk membuka restoran tercapai dengan pertolongan Faris dan niatnya ikhlas untuk membantu.
Haaaa... Sekarang nak cerit benda serius." Aku mengeluarkan telefon bimbit kemudian aku membuka gambar yang tadi aku ambil. Gambar restoran Pak Yusof.
"Kita kena fikir nama restoran kita, sebab sekarang restoran ni, sudah jadi milik kita." Semua mata membuntang memandang aku.
"Angah?" Ayah mengerut dahi.
"Mana kamu dapat duit ni angah?" tanya ibu. Aku baru nak fikir jawapan, Faris suah menyampuk.
"Macam ni, pakcik , makcik.. let me expalin hayfa." 
"Err.."
"Bangunan ni, saya yang punya. Saya bercadang nak buat hotel bajet. Pak cik yang buka kedai dekat tingkat bawah tu nak berhanti meniaga. Saya terpaksa cari penyewa baru yang mahu meniaga dekat restoran. Yalah. dah buka hotel, kena ada tempat makan, senang orang nak pergi makan. Kebetulan Hayfa sedang mencari kedai untuk buat restoran. Jadi saya offer dia kedai tu." Hotel bajet? Hemmm..
"Barang-barang untuk kedai"
"Barang-barang tu semua pak cik tu jual, ayah. Tak mahal cuma..."
"Dua ratus ribu," sampuk Faris.
"Jangan risau, hal duit semua anah dettle, tinggal ibu dan ayah nak running saja." Ibu dan ayah saling memandang.
"Guli Kari pun sedap juga namanya." Ayang sudah mula buat cadangan.
"Ehhh... Periuk Belangalah!" Adik pun nak menyibuk.
"Andak setuju dengan adik."

Kehadiran nama Haziz mukhlis memeningkan kepala Hayfa. Niat jahatnya menjadikan tanda tanya.
 "Haziz cuba memikat ayang."
"What?!!!"
"Dia sekarang cuba mengayat adik saya tu. Tapi nasib baik ayang ada Umar. Cuma sekarang  tinggal lima puluh, lima puluh.
"Jangan biarkan dia dekat dengan ayang!"
"Takkanlah saya nak bagi. Saya terpaksa reka alasan supaya dia percayakan Umar. 
"Hem.. Good."
"Next week saya akan ke Australia dengan ayang. Itu saja cara saya boleh convinced dia yang Umar masih setia dengan ayang. Saya ahu , Umar setia punya. Tapi kenapa Haziz nk cucuk- cucuk pula? Apa dia nak buat dengan keluarga saya . Faris? Sebenarnya .... Apa benda yang berlaku antara awak dengn dia sampai keluraga saya pun terkena?" Fari mengeluh.
"Awak ni siapa sebenarnya?"
"Seorang lelaki yang mencinti awak tanpa mengharapkan balasan..."
"Faris, kita dalam masalah, Boleh jangan main main tak?"
"Saya tak main-mainlah, hayfa. Saya cintakan awak, sya buat semua untuk awak dan saya ak sangka... mencintai awak sebegini sukar! Dia dengki dengan apa yang berlaku kepada saya. Dia cuma musnahkan semua peluang. Apa sebenarnya yang Haziz mahukan? Kalau dia mahukan harta ayahanda, saya dah beri apa yang dia berhak. Apa lagi dia nak? Rarah ? Itu tak mungkin saya benarkan lagi..." Huh... kalau dia dah berikan semuayang Haziz mahu, apap yang Haziz nak lagi? Adakah ini maknanya, Haziz memang salah? Farah ? adakah dia pernah likakan Farah ?





Saturday, 22 June 2013

MAAFKAN SAYA !!!!!!



Bulan ini , bulan hilang fokus dalam apa jua tugasan, namun saya cuba untuk mengembalikan fokus itu tetapi gagal. Hampir sebulan saya tidak membuat apa-apa review novel. Bila tumpuan hilang segala kerja entah kemana. Saya cuba membuat satu review untuk sebuah novel bulan ni tapi entah apa yang terjadi. Sehingga saya mendapat satu komen membina pada saya.

" byk sgt la yg typo dlm entri ni.. perbetulkan la. nk jdi pnulis tatabhsa x kn nk abaikan?? " on NOVEL RINDU KAMU MR. DARCY

Saya terpaksa manarik balik entry itu untuk pengubahsuaian . Terima kasih pada yang prihatin dan sekali lagi saya memohon maaf dengan apa yang berlaku.