Friday, 13 January 2017

NOVEL RED VELVET

Mungkin dia tak sweet macam kek bergula ,
Tak berharta seperti putera raja , 
Tapi cintanya yang paling manis di jiwa. 

Novel Acik Lana lagi.. Red Velvet novel yang bakal diadaptasi. Sebenarnya novel ini saya beli dari kakinovel sendiri. Novel yang mempunyai 566 muka surat ini satu novel santai dan mudah dihadam ceritanya.  Pada pendapat saya cerita novel Red Velvet ni kurang menyengat dari novel sebelumnya. Jom ikuti review ringkas dari saya. 

  Halena Dato Fauzan , baginya mencintai seseorang dengan sepenuh hati adalah perjuangannya. Memiliki cinta Fareeq adalah impiannya. Menjalinkan hubungan selama 2 tahun tanpa rasa bersalah bila Fareeq adalah suami kepada Suhaili. Cinta tidak mengenal siapa , yang penting Halena bahagia dan hanyut dalam cinta. Setelah 2 tahun Fareeq melamar Halena untuk dijadikan isteri. Inilah perkara yang Halena tunggu dari mulut Fareeq. Perhubungan Halena dan Fareeq dapat dihidu oleh Dato Fauzan dan Isteri Fareeq. Suhaili merayu agar Helena menjauhkan diri dari suaminya. 

Bagi memisahkan Halena dan Fareeq , Dato Fauzan memutuskan agar Halena dihantar ke Jepun untuk sambung belajar. Keengganan Halena menerima cadangan keluarganya. Halena nekad untuk melarikan diri dan merancang berkahwin dengan Fareeq di Thailand. 

Tetapi janji tinggal tanji ,Fareeq tidak berpegang pada janji. Helena kecewa setengah mati. Kerana tidak boleh terima kenyataan Fareeq sepatutnya datang tetapi bayang pun entah kemana Helena nekad untuk membunuh diri. 

Disebuah kaki bukit jarang ada pengunjungnya lelaki bernama Izzat berehat mencari ketenangan. Entah kenapa malam itu kelibat seorang perempuan yang putus harapan ada didepan mata. Ketegasan Izzat  membuatkan Halena kecut perut. 

Helena dibenarkan tinggal dengan keluarga Izzat memandangkan Helena sebatang kara disitu. Oleh kerana Izzat kekurangan orang di bekerinya, Halena diambil kerja. Helena yang kreatif dengan deko cup keknya membuatkan Izzat suka. Hubungan mereka semakin rapat dan Helena sangat suka kek red velvet yang dibuat oleh Izzat. Oleh kerana Helena suka kek Red Velvet Izzat. Izzat mengajat Helena cara membuat kek kegemarannya. Izzat sebenarnya tidak pernah mengajar orang lain untuk membuat kek red velvet kecuali Helena. 

Helena rasa senang hidupnya tanpa Fareeq tetapi sejak kebelakangan ini Fareeq dapat menjejaki langkahnya. Fareeq terus merayu agar Helena terus bersamanya. Tak cukup dengan Fareeq Suhaili turut merayu agar Helena menjauhkan diri dari suaminya. Kerana salah faham Izzat yang turut menyaksikan rayuan Suhaili merasakan dirinya tertipu dengan helah Helena. Izzat cuba menjauhkan diri darinya. Ini membuatkan Helena sedih. 

Tidak cukup dari itu rahsia Helena terbongkar lagi bila papa Halena datang ke bakeri Izzat. Izzat tidak menyangka sebenarnya Helena anak seorang yang berpengaruh. Dengan hati yang terluka Halena terpaksa mengikut papanya dan diterbangkan ke Jepun untuk sambung belajar. Halena kecewa Izzat tidak memberi peluang untuk Halena membela diri. 

3 tahun berlalu , Halena balik ke Malaysia untuk bercuti. Halena merencana untuk bercuti dengan kawan-kawannya termasuklah zati di sebuah pulau. zati meminta izin dengan Izzat untuk bercuti berkawan. Semua ini telah dirancang. Selepas Izzat dan Halena putus , Izzat sukar untuk menerima perempuan lain. Pernah Izzat rapat dengan Syafikah tapi hubungan mereka tidak kekal lama. 

Selama ini Izzat tidak pernah melihat IG zati walaupun dia tahu zati aktif dengan lama sosial. Satu hati Izzat  menjadi Stalker IG zati untuk mengesahkan Halena sudah pulang ke Malaysia. Sangkaan Izzat betul bila Halena adalah perempuan di tembuk bukit tempat pertemuanya pertama dulu. 

Seminggu sebelum cuti Helena habis . Halena mengajak Zati keluar tetapi Halena terkejut bila orang yang dinanti tidak kunjung tiba tetapi yang datang wajah yang dirindui selama ini. Sejak itu Halena dan Izzat hubungan mereka menjadi rapat kembali. Izzat tidak mahu melepaskan Halena pergi. Izzat nekad untuk mengikat Halena dengan perkahwinan. 

Sebelum itu Halena perlu berdepan dengan Datuk Fauzan. Hasrat Izzat disampaikan oleh Halena pada Datuk Fauzan. Tetapi yang mendebarkan Halena bila Izzat disuruh datang berjumpa untuk Datuk Fauzan sendiri. Halena tahu Datuk Fauzan tidak pernah suka pada Izzat kerana tidak setaraf. Tetapi Halena gembira Datuk Fauzan berbesar hati menerima Izzat sebagai menantu selepas perjumpaan dua mata Izzat dan Datuk Fauzan. 

Bersyukur akhirnya mereka disatukan setelah apa yang mereka lalui. Kerana Helena tercipta untuk Izzat dan Izzat tercipta untuk Helena. Bukan stakat hari ini , tapi dengan izin Allah semiga kekal ke akhirnya. 


Sinopsis dari kulit novel
Helena tidak mempedulikan tohmahan mahupun kata-kata nista orang sekeliling bila dia ingin berkahwin dengan Fareeq yang merupakan suami orang. Lantaklah! Janji dia bahagia. Malangnya, Fareeq tidak menepati janjinya untuk mengahwini Helena. Perbuatannya itu menyebabkan Helena kecewa setengah mati.
Dalam mengharungi kehidupannya yang huru-hara, Helena bertemu dengan Izzat yang sinis, ego, berlagak tak bertempat. Semua ini menambahkan kekusutan di kepala Helena. Baker bajet hot yang bekerja di bakeri cabuk itu sentiasa mencari pasal dengan Helena. Ada sahaja yang tak kena di matanya. Dan keadaan semakin tegang apabila keadaan memaksa Helena bekerja dengan Izzat di bakeri yang sama. 
Hinggalah… hati mereka bertaut dengan kasih. Namun, rahsia Helena terbongkar sewaktu mereka berdua asyik menyulam cinta. Macam mana bila lelaki yang anti homewrecker, berdepan dengan homewrecker itu sendiri?
“Mungkin dia tak sweet macam kek bergula, Tak berharta seperti putera raja, Tapi cintanya yang paling manis di jiwa.”

Monday, 9 January 2017

NOVEL PEMBANCUH KOPI MR. VAMPIRE

Umpama permainan catur , 
aku ibarat "Queen" yang melindungi rajanya (King).

Novel Pembancuh kopi Mr. Vampire ini bakal didramakan tidak lama lagi. Novel yang mempunyai 700 muka surat memang best.  Jalan cerita dan penggayaan bahasanya saya suka.Saya kategerikan cerita ini sebagai cerita cinta romantik.Suka watak Alif Irsyad dalam novel ini Walaupun ego tahan agung saya terbuai dengan sentuhan cinta yang mendalam pada Nuzul Filzah. Jom ikuti review dari saya. 

Alif Irsyad dan Nuzul Filzah dipertemukan dengan cara tidak sengaja dalam satu insiden. Nuzul yang berkerja sebagai waitress di cafe telah cuai menumpahkan air di baju Melati sepupu Alif Irsyad di cafe tempat Nuzul berkerja . Oleh kerana kecuaian itu Nuzul hampir dibuang kerja. Saiful majikan Nuzul merangkap sahabat dan rakan kongsi pada Alif Irsyad merayu agar Nuzul diberi peluang memandangkan ini merupakan kesalahan  Nuzul yang pertama. Nuzul juga merupakan kawan baik pada isterinya Laila. 

Alif Arsyad yang terlalu marah ketika itu tiba - tiba hatinya terpesona dengan kelembutan yang dimiliki oleh Nuzul yang ketika itu leka dengan menjawab  panggilan telefon memujuk seseorang. Hatinya kecewa bila Nuzul membahasakan diri mama dan baby. Menidakkan kemahuan diri menyiksa Alif Arsyad sendiri. Pada Alif Arsyad gadis biasa seperti Nuzul tidak layak digandingkan bersamanya. Saiful yang tahu tentang hati sahabatnya merancang sesuatu dengan Puan Sri Ayuni menemukan Alif Irsyad dan Nuzul dirumah agam Tan Sri Jeffri Lee. 

Sejak kematian kedua orang tuanya 6 tahun yang lalu. Nuzul memikul tangguangjawab sebagai ketua keluarga. Nuzul terpaksa berhenti dari kolej dan berkerja demi kebajikan adik - adiknya. Pelabagai kerja dilakukan oleh Nuzul . Nurul pernah menjadi guru tadika , berkerja kilang dan sebagai orang gaji sebelum Nuzul berkerja di cafe milik suami sahabatnya Laila. Nuzul mempunyai adik Nuha , Nurin dan Nazrul. Nazrul merupakan kanak - kanak istimewa. Nazrul juga disahkan mengidap autise di usia 3 tahun.  
  
Perhubungan mereka menjadi sempurna apabila keluarga Alif Irsyad merestui pilihan anak mereka. Namun Melati dan dan ibunya Datin Maizah cuba menghasut Pn Sri Ayuni dengan memburukkan Nuzul di matanya. Lagi-lagi adik Nuzul yang sindrom down menjadi alasan. Demi menjaga keturunan Nuzul harus tinggalkan Alif Irsyad kerana tidak mahu keturunannya ada yang cacat.  Selain itu Datin Maizah memberitahu yang Nuzul juga pernah menjadi orang gaji dan menggoda anak kembar sahabatnya hingga keluarga itu menjadi huru hara . Kononnya Nuzul menggunakan mereka untuk dijadikan batu loncatan untuk hidup senang. Puan Sri Ayuni terlalu terpengaruh dengan hasutan adiknya. Nuzul terpasa akur.

Namun keadaan berubah apabila Alif Irsyad kemalangan dan terlantar lumpuh setelah pemergiaan Nuzul. Gadis itu pergi membawa separuh nyawanya. Alif Irsyad seakan hilang kewarasan.Dia tenggelam punca. Pn Sri Ayuni sedar akan kesilapannya. Irina, yang baru pulang dari UK sedih melihat keadaan abangnya. Irina nekad untuk cuba membantu memulihkan abangnya. Irina juga nekad untuk mencari Nuzul kerana kebahagian Alif irsyad hanya ada pada Nuzul.

Empat tahun berlalu, Alif dan Nuzul bertemu semula dengan helah Irina. Kerana marah, Alif cuba menyusahkan Nuzul. Emosi cinta berlalu pergi sebaliknya kebencian sengaja dipupuk. Alif Irsyad dan Nuzul saling menyakit demi menafikan sisa-sisa cinta. Oleh kerana Nuzul susah untuk didekati , Alif Irsyad nekad untuk menyentuh Nuzul sebelum ikatan yang sah. Niat Alif Irsyad dapat dihidu oleh Tan Sri Jeffri Lee . 

Ekoran kejadian itu , mereka dinikahkan. Mereka bersetuju menyambung semula ikatan yang terputus. Perkahwinan mereka humbar bila Alif Irsyad memburu kebenaran tentang perkara sebenar empat tahun lepas. Nuzul tidak mahu mengeruhkan hubungan ibu dan anak, lalu mengambil langkah berdiamkan diri. Kemalangan kecil pada ibunya, membuatkan kepercayaan Alif Irsyad pada Nuzul kian pudar. Rahsia yang disimpan terbongkar jua mengapa Nuzul meninggalkan Alif Irsyad dibongkarkan sendiri oleh Puan Sri Ayuni kerana terlalu rasa bersalah pada Nazrul. Nazrul meninggal akibat kemalangan. Alif berasa bersalah apatah lagi setelah mendapat tahu kematian adik Nuzul. Setelah mengetahui kebenaran Alif Irsyad cuba memujuk dan memberi semangat yang kuat pada Nuzul atas kehilangan Nazrul. Nuzul yang sedar perubahan itu terus bangkit untuk menerima cinta suaminya yang telah lama hilang. 

Akhirnya mereka bersatu tanpa perasaan ragu - ragu. Kepercayaan yang dipupuk menghidupkan semula perhubungan mereka. Alif Irsyad tidak mahu kehilangan Nuzul lagi kerana Nuzul Filzah adalah belahan jiwa Alif Irsyad. 



SINOPSIS NOVEL 

Selaku CEO, Alif Irsyad tidak pernah mengimpikan jatuh cinta pada seorang waitress. Serasa putaran dunianya bertukar paksi. Teori Irsyad mudah. Gadis biasa seperti Nuzul tidak layak digandingkan bersamanya.



"Logically or practically memang tak mungkin terjadi bagi kau, Syad. Tapi kau kena ingat semua perkara ini cuma terbatas di fikiran sedangkan bukannya sesuatu yang impossible untuk berlaku. Jangan sampai teori logik akal kau memakan diri. Secara praktikalnya pulak kau datang mengadu dekat aku yang kau dah jatuh cinta dengan wanita macam Nuzul." ~ Syed Saiful.

Sumpahan atau doa seorang sahabat? Bermati-matian Irsyad menafikan rasa namun, pesona si gadis merantai naluri. Akhirnya bisikan asmara mendahului jiwa yang kelelahan cinta. Lantaran itu, Irsyad akur demi meneguk kasih seorang Nuzul Filzah.

"Aku sukakan kau, Nuzul. Lebih daripada nyawa ini aku boleh berikan pada kau."

"Encik…."

"Please be mine. Jadi milik aku supaya aku boleh menjaga kau dan adik-adik kau."

"Jangan suka saya boleh tak?"

"Dah terlambat, Nuzul. Aku jatuh cinta dengan kau lebih awal daripada ini. Sekarang hati aku hanya inginkan kau. Aku nak jadi sebahagian daripada keluarga kecil kau."








Tuesday, 3 January 2017

2016 AKU DAN BLOGS

Tahun 2016 ini banyak kenangan pahit dan manis. Jatuh dan bangunya saya di tahun 2016 . Dugaan terus menyapa diri ini. Blogs ini semakin menyerlah menonjolkan diri dengan adaptasi drama bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Jejari ini semakin lemah menaip review. Kadang kala dibiarkan sepi tanpa sebarang post. 



Post tahun 2016 hanya 31 berbanding 40 tahun 2015

Harapan saya untuk post 50 review masih belum tercapai. Saya perlu ada kekuatan dan berjiwa untuk menulis review. Harap tahun 2017 saya akan terus berjiwa untuk menulis review novel. Segala komen dari pembaca blogs ini sebenarnya kekuatan pada diri saya. 

Insyaallah saya akan buat blogs review ini lebih meriah dengan review yang lebih mantap. Apa pun terima kasih kepada yang sudi masuk ke blogs saya ini tanpa jemu menanti kehadiran review yang baru. Saya sayang anda semua... tanpa anda semua blogs Eizzara Eizzaty tidak akan kuat seperti sekarang .

Sekian Terima kasih